slide-1

“Met Goudriaan
is het goed bouwen”

> Familie de Groot

De charmes van een rijksmonument met het wooncomfort van nu

Het verbouwen en/of renoveren van een rijksmonument vereist een specialistische aanpak, het is niet iets wat je even laat uitvoeren door een klusteam. Er volgde een voorbereidingsproces van een paar jaar: de gemeente en de Rijksmonumentendienst, hebben verschillende eisen en regelgeving waar je aan moet voldoen bij de renovatie van een rijksmonument. “Zo moesten de nieuwe gevels in exact hetzelfde steenverband gemetseld worden als de bestaande gevels, de buitenkant van het monument moest intact blijven, heel secuur werk dus. Het interieur zou echter modern worden”, vertelt Peter. Toen zijn vrouw en hij uiteindelijk met het bouwteam om de tafel ging, vertelde de constructeur dat het toch echt ‘twee-voor-twaalf’ was: het huis was in dermate slechte staat dat er snel iets moest gebeuren. “Dat was even schakelen, want toen werd het echt concreet! Op het moment dat we onze inboedel uit huis haalden, zagen we dat de balken op zolder onder spanning stonden. Alles werd gestut en uiteindelijk bleven er alleen vier muren en het dak staan”.

“Van tevoren stond voor ons vast dat Goudriaan-Jongerius de renovatie zou uitvoeren”, vertelt Lidewei. “We kennen verschillende mensen die bij het bouwbedrijf werken. Het voelt vertrouwd.” “Bovendien is er de gunfactor voor ondernemers uit de regio. De stap naar dit bouwbedrijf was dus snel gemaakt, eigenlijk nog voor we het koopcontract tekenden”, vult Peter aan. Goudriaan-Jongerius berekende dat het bouwteam een paar maanden nodig had om de boerderij te onderheien en te renoveren. Voor de kerst zou het gezin De Groot hun woning weer kunnen betrekken. Lidewei vertelt daarover: “We bleven op het terrein wonen in de noodvoorzieningen die we daarvoor hadden neergezet. Dat was erg prettig want op die manier gingen we mee in het ritme van het bouwproces”.

“Iedere dag begon met overleg met de uitvoerder”, merkt Peter op. “Vaak werden beslissingen in het werk genomen, omdat de situatie ineens anders bleek dan van tevoren verwacht. Zo zouden we aanvankelijk de buitenmuren opnieuw metselen en de binnenmuren laten staan, maar tijdens het graafwerk bleek dat de binnenmuren ook behoorlijk verzwakt waren. Die moesten dus toch vervangen worden”. “Verschillende werkzaamheden hebben we zelf gedaan, zoals het hak- en breekwerk, het bikken van de steentjes die we hergebruikten en het schilderwerk”, vertelt Lidewei. “Tijdens het uitbreken van de plafonds, bleek dat die waren opgebouwd uit verschillende lagen. Ineens kwamen daar prachtige oude balken tevoorschijn, een leuke verrassing, maar we zouden gipsplafonds nemen… In overleg met de uitvoerder besloten we de balken te behouden. De timmerlieden zorgden ervoor dat de balkenplafonds goed geïsoleerd werden, zodat we toch een behaaglijk huis zouden krijgen, want voorheen werd het hier niet warmer dan 16 graden. Het wooncomfort is enorm verbeterd.

Tijdens het bouwproces was er altijd ruimte voor andere inzichten: toen we bijvoorbeeld in de gaten kregen dat de toiletruimte onder de trap naar verhouding erg klein was, werd niet alleen het muurtje gewoon omgezet, maar pasten ze ook meteen de trapmuur aan. Dat vonden ze geen enkel probleem en het bouwproces werd ondanks alle aanpassingen niet vertraagd. Het is bovendien prettig dat de communicatielijnen erg kort zijn, waardoor de medewerkers direct reageerden op onze vragen. De mensen van Goudriaan-Jongerius doen gewoon wat ze beloven, we hadden altijd prettige gesprekken met elkaar. Het personeel kwam iedere morgen binnen met een lach op het gezicht en zo gingen ze ’s avonds ook weer naar huis. Het was duidelijk dat ze het naar hun zin hadden op het werk.

Wat wij erg positief vonden is dat Goudriaan-Jongerius de expertise inhuurde van timmerman Pieter Maaijen. Hij is expert op het gebied van monumentale boerderijen en wees ons vaak op herbruikbare materialen die tevoorschijn kwamen tijdens het hak -en breekwerk. Daar hebben wij heel veel profijt van gehad. Zo gebruiken we de oude luiken nu als raamdecoratie in onze badkamer. Op zolder stond een grote oude boerenkledingkast, die gebruiken we nu als garderobe in onze hal. In eerste instantie zouden we ons huis modern inrichten, maar doordat er steeds meer oude elementen tevoorschijn kwamen, is het uiteindelijk een mooie mix geworden van authentiek en modern en daar zijn we erg blij mee”, verzekert Lidewei.

< Terug naar klant aan het woord